5 fördelar med att teckna en djurförsäkring

Även om du älskar djur har du kanske inte tänkt på djurförsäkringar. Dina husdjur är trots allt en del av din familj och du gör allt för att skydda dem från negativa situationer. Vare sig det handlar om att kippa efter luft efter att ha fått influensa, bryta ett ben i en tragisk olycka på bakgården eller läggas in på sjukhus för att ha ätit blyhaltig kattmat, är det sista som de flesta djurägare tänker på om deras husdjur har en försäkring som täcker sådana olyckliga händelser.

Men som det gamla talesättet säger, det är bättre att förebygga än att bota. Även om du inte kan förutse när olyckan kommer att vara framme och hur mycket det kommer att kosta att behandla ditt älskade husdjur (eller ens vilket företag som kommer att täcka behandlingen), kan en försäkring som är på plats i förväg rädda dig från konkurs.

Vad är en djurförsäkring?

Husdjursförsäkring är ett försäkringsskydd som täcker ditt husdjurs medicinska behandling. Om din hund eller katt blir sjuk eller skadas hjälper djurförsäkringen dig att täcka kostnaderna. Du kan dela in djurförsäkringar i två kategorier: sjukförsäkring och olycksfalls- och sjukdomsförsäkring. Sjukförsäkringen täcker kostnaderna för förebyggande vård och årliga kontroller av t.ex. vaccinationer, kastrering och tandrengöring. Sjukförsäkringen täcker också kostnaderna för saker som brutna ben eller tänder som faller ut till följd av en sjukdom eller skada. Olycksfalls- och sjukdomsskydd hjälper till att täcka kostnaderna för behandling av skador eller sjukdomar som inte kan förebyggas. Det gäller till exempel matförgiftning, blåsten och cancer.

Varför behöver du en djurförsäkring?

Det finns många anledningar till varför djurägare bör överväga att teckna en djurförsäkring. Om ditt husdjur skadas eller blir sjukt kan behandlingen kosta tusentals euro. Om du har en sjukförsäkring får du ersättning för det mesta av dessa pengar. Men om du har en djurförsäkring får du tillbaka alla dessa pengar samtidigt som du betalar en mycket lägre månadspremie. Husdjursförsäkringar kan också ge dig sinnesro genom att täcka plötsliga olyckor, t.ex. om din hund blir påkörd av en bil när den jagar en ekorre eller om din katt skadas av en fönsterkarm. Sådana olyckor kan inte förhindras, men de kan ändå leda till många dyra sjukvårdskostnader.

En annan viktig anledning till att du behöver en djurförsäkring är att de flesta veterinärer inte accepterar betalningsplaner. Det innebär att du måste betala hela beloppet på en gång, vilket kan vara mycket svårt om ditt husdjur är allvarligt sjukt eller skadat.

Fördelarna med en djurförsäkring?

Som vi har sett täcker en bra djurförsäkring alla behandlingar (inklusive operationer) om ditt husdjur blir sjukt eller skadat, vilket sparar dig tusentals pund. De bästa djurförsäkringarna täcker även rutinvård som årliga kontroller, vaccinationer, kastrering och tandrengöring. Dessa säkerställer att ditt husdjur håller sig friskt och har ett längre liv, vilket sparar dig ännu mer i det långa loppet. Till skillnad från sjukförsäkringar för människor täcker djurförsäkringar ofta alla typer av djur, inklusive exotiska djur som ormar, ödlor och fåglar. Vissa djurförsäkringsbolag låter dig till och med lägga till din guldfisk i din försäkring! Här är några av de viktigaste fördelarna med djurförsäkringar:

  • Ditt husdjurs sjukvårdskostnader täcks om det blir sjukt eller skadat.
  • Du kan få förebyggande vård, t.ex. vaccinationer, kastrering och tandrengöring, till reducerat pris eller gratis.
  • Du behöver aldrig oroa dig för att betala för dyra operationer eller behandlingar.

Vad ska du leta efter i ett försäkringsbolag för sällskapsdjur?

Om du bestämmer dig för att du vill ha en djurförsäkring är det första du bör göra att se dig omkring bland olika försäkringsbolag för husdjur. De två viktigaste faktorerna är pris och täckning. Du kan få en ungefärlig uppfattning om hur mycket djurförsäkringen kommer att kosta dig per månad genom att titta på de genomsnittliga djurförsäkringspriserna i ditt område. När du har begränsat din lista över försäkringsbolag för sällskapsdjur utifrån pris vill du se till att de har ett bra försäkringsskydd. Du måste ta reda på exakt vad varje försäkring täcker, vad den inte täcker och hur mycket du måste betala ur egen ficka. Du måste också se till att företaget erbjuder en bra kundupplevelse. Vilken typ av människor arbetar där? Vad är deras politik? Hur lätt är det att göra en anmälan?

Misstag som du inte bör göra när du köper en försäkring för husdjur

Även om du har undersökt de bästa försäkringsbolagen för sällskapsdjur, valt den bästa försäkringen och hittat en låg premie, kan allt vara förlorat om du gör dessa vanliga misstag.

  • Du får inte en djurförsäkring som täcker ditt djurs medicinska räkningar, vilket naturligtvis är den viktigaste anledningen till att teckna en djurförsäkring, men många glömmer bort att faktiskt teckna en försäkring. Om du inte tecknar en djurförsäkring får du betala 100 % av ditt djurs sjukvårdskostnader ur egen ficka. Detta kan vara mycket svårt om ditt husdjur blir allvarligt sjukt eller skadat.
  • Du bör köpa en djurförsäkring så snart som möjligt. Ju yngre ditt husdjur är när du köper en djurförsäkring, desto billigare blir den. Vissa försäkringsbolag ger dig till och med ett lägre pris om du tecknar ett långtidsavtal.
  • Du glömmer att uppdatera din försäkring; se till att du uppdaterar din försäkring varje år. Det innebär att du måste uppdatera ditt husdjurs ålder, vikt och eventuella hälsotillstånd. Du bör också uppdatera din försäkring när du lägger till eller tar bort ett djur från ditt hem.
  • Du läser inte det finstilta; det finstilta kan inte läsas på fem sekunder när du står i kö i mataffären. Du måste verkligen sätta dig ner och läsa hela policyn så att du vet exakt vad du får.
  • Du har ingen hälsohistoria för ditt husdjur; många djurförsäkringsbolag ber dig fylla i en hälsohistoria för ditt husdjur när du anmäler dig till försäkringen. Detta kan tyckas vara slöseri med tid, men det är faktiskt mycket viktigt. Ditt husdjurs hälsohistoria kan påverka priset, så det är viktigt att du är ärlig och noggrann.

Slutord

Husdjursförsäkringar är ett bra sätt att skydda dina lurviga vänner, men det är viktigt att notera att de inte täcker saker som regelbundna veterinärbesök, vaccinationer, regelbunden skötsel eller grundläggande djurförnödenheter. Den täcker endast nödsituationer eller sjukdomar, tandvård och operationer. Om du vill skydda dina husdjur från den ekonomiska bördan av oväntade veterinärräkningar är en djurförsäkring rätt väg att gå. Med så många fördelar är det inte konstigt att djurförsäkringar har blivit så populära.